Blog

Hogyan költözzek át a SMARTBooksba? – Az egyszerű nyitás receptje, SMARTBooks módra

Elkészítési idő: adatmennyiségtől függően ~120 perc (előkészület: ~110 perc, import: ~10 perc)

Nehézség: könnyű

Elkészítettem: 26 alkalommal

Hozzávalók cégenként:

  • 1 db egyeztetett, lezárt főkönyv
  • 1-1 db nyitott vevő és szállító számla lista
  • 1 db tárgyi eszköz analitika
  • mintafájlok, ízlés szerint

Történet:

Mivel fontos számunkra, hogy az ügyfeleink könnyen áttérhessenek a korábbi könyvelő programjukról a SMARTBooks-ra, ezért én is több ízben elvégeztem a nyitási folyamatot a programban, hogy átérezhessem az ebből adódó nehézségeiteket, aztán megoszthassam Veletek a tapasztalataimat, és végül együtt örülhessünk a munkánk gyümölcsének.

Elkészítés:

Végy egy egyeztetett, lezárt főkönyvet, pont olyat, mintha éves záráshoz készülnél vele. Fogd a Súgó Mintafájlok menüpontjában található Nyitó és vegyes bizonylatok mintafájlt (egyébként minden más, a rendszerben használatos mintafájlt is itt találsz majd), és töltsd fel a főkönyvi számok egyenlegeivel a mintasorok alapján. A számviteli teljesítés dátumának a főkönyved lezárását követő napot add meg. Csak azoknak a főkönyvi számoknak az egyenlegét kell beírnod a táblázatba, amelyek nem minősülnek gyűjtősoroknak, tehát nincsenek alábontva. Ügyelj rá, hogy a művelet végén a “Tartozik” és a “Követel” oldal összege egyenlő legyen.

Ha ezzel elkészültél, már következhetnek is a nyitott vevő és szállító analitikák adatai. Mindkettőhöz találsz 1-1 mintafájlt a Súgóban, Nyitó vevő analitika és Nyitó szállító analitika néven. Ezeket töltsd fel a kiegyenlítetlen, illetve részben kiegyenlített számlák adataival, szintén a mintasorok alapján. Mivel ezek az adatok csak az analitikába kerülnek be, és a főkönyvbe nem, ezért nem szükséges külön áfakulcsonként megbontanod a számlák összegét. Elegendő a bruttó végösszeget beírnod vevő számlák esetén az H, L és M oszlopokba, szállító számlák esetén pedig a I, M és N oszlopokba. A hátralék oszlopba azt az összeget írd be, amivel még tartozol a partnerednek, vagy amivel a partnered még tartozik Neked.

Ha van tárgyi eszköz nyilvántartásod (és miért ne lenne?), akkor ehhez használd a Tárgyi eszköz import mintafájlt. Elsőként vegyél fel egy tárgyi eszköz időszakot a Tárgyi eszköz alapadatok menüpontban. Ezt az időszakot úgy határozd meg, amilyen gyakorisággal majd szeretnéd feladni a tárgyi eszköz tranzakciókat a főkönyv felé. Az első felvett időszak kezdő dátuma a nyitó főkönyv dátuma legyen, a vége pedig az általad meghatározott időszaknak megfelelően választható. A mintafájl kitöltéséhez használd bátran a már meglévő tárgyi eszköz kartonjaidat, ott minden, az importhoz szükséges adatot megtalálsz. Ha a kitöltésnél valahol elakadsz, puskázni a Súgóból is tudsz, egyszerűen csak keress rá a tárgyi eszköz kifejezésre, és minden, ezzel kapcsolatos cikket fel fog Neked ajánlani.

Van egy jó hírem, már végeztél is a szükséges előkészületekkel! Ugye, hogy nem volt bonyolult? A befejező lépés a fájlok importálása, amit alig néhány perc alatt elvégezhetsz a Könyvelés/Nyitó/vegyes bizonylat, a Pénzügy/Nyitó vevő és szállító számla, valamint a Tárgyi eszköz/Tárgyi eszközök menüpontokban.

Így hát nincs más hátra, mint előre, további sikeres munkát kívánok!

Örömmel fogadunk minden visszajelzést: Neked hogy sikerült a gyors SMARTBooks-költözés recept alapján az első “fogás”? 🙂

A bejegyzést megoszthatod a Facebookon, vagy elküldheted E-mailben, de akár ki is nyomtathatod.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
E.mail
Megosztás itt: print
Nyomtatás