Blog

Honnan jött, hová tart a könyvelés

Honnan jött és hová tart a könyvelés? Eláruljuk a titkainkat!

A “Könyvelői Kihívások” népes Facebook-csoportban volt alkalma bemutatkozni a SMARTBooks könyvelőprogramjának, ahol olyan kérdések is előkerültek, amikről eddig nem nagyon beszéltünk. Schramm Károly sok “titkot” elárult a programokat bemutató sorozatot megnyitó interjúban! 

Hogyan lett a SMARTBooks az első olyan könyvelőszoftver, ami szoros integrációban dolgozik a Számlázz.hu-val? Miért tartjuk a NAV-ot komoly technológiai innovátornak? Mi is az a vékony kliens, és miért praktikus? Öt gyors kérdés-válasz azoknak, akik hezitálnak, kell-e nekik egy “újgenerációs” cucc a jól bevált könyvelőszoftverük mellé, vagy esetleg helyett…

——-

1. Mi fán terem a vékony kliens?

Újgenerációs szoftverekről beszélve titokzatosan hangozhat, hogy “minden fent van a felhőben”. Konkrétan annyi történik, hogy ilyenkor a saját gépedre nem telepítesz semmit, hanem a szolgáltató szerverén van az adatbázis, és a programnak egy jelentős része. A felhasználó gépén futó kliensprogram annyira vékony, hogy az voltaképp egy böngésző. Ezért van az, hogy bármilyen gépről, bármilyen böngészőből használhatóak ezek a programok, hiszen kliens oldalon csak felületi megjelenítés történik. Könyvelőprogramok esetén még a levelezőknél (pl. Gmail) is érdekesebb a helyzet, ugyanis rengeteg integrációra van szükségünk ahhoz, hogy 

a lehető legkevesebb időt kelljen adatrögzítéssel foglalkozni,  az adatok mégis naprakészek, gyakorlatilag azonnaliak legyenek. 

A könyvelők életében különösen sok a nyomtatvány, számos jogszabályfrissítést kell lekövetni. Felhős környezetben mindez “magától” megtörténik, míg a telepített programoknál minden esetben hívni kell a rendszergazdát, aki elvégzi az újabb és újabb telepítéseket. 

Bár az ÁNYK-t nem lehet a programból megnyitni, és ez valódi hátrány, de meggyőződésünk és tapasztalatunk, hogy nagyon kevés, és egyre kevesebb ilyen élethelyzet adódik.

——-

2. Mit gondolunk a NAV-ról? 

Ősi reflexek szerint az adóhatóság említésére picit összezsugorodunk… De ahogy a papírlevelek kora is szépen lecseng, úgy digitalizálódnak akár teljes államszervezetek (ld. Észtország), vagy Magyarország esetében a NAV is, amit mára 

komoly technológiai innovátornak tekinthetünk. 

Az utóbbi évek legnagyobb dobása az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése volt, ami százezrével terelte a vállalkozókat a digitális működés felé. De azóta is folyamatosan készülnek a NAV konyháján az újabb és újabb weben elérhető interface-ek. Természetesen vannak még olyan fejlesztések, amikre várnunk kell, de komolyan elindultak ebbe az irányba. 

Ezért szerepelhetnek a vékony kliens előnyei között a NAV irányába biztosított integrációk, melyek egy könyvelőprogram esetén élet-halál kérdése: nem mindegy, hogy lokálisan, a gépeden kötögetsz össze egymással adatokat, vagy mindez a felhőben, okosan megépített automatizmusok segítségével magától, szinte varázsütésre megtörténik.

——-

3. Mi az erős Számlázz.hu-integráció titka?

A nagy titok az, hogy nincs titok! Teljesen publikus az interface, amin keresztül az adatkapcsolatot megvalósítottuk. A könyvelői szoftver-integráció (KSZI) rendszerén keresztül mind a számlaképek, mind a számlák adatai megérkeznek a SMARTBooks-ba 15 percenként, hamarosan pedig még a banki kiegyenlítettségi adatok is. Az integráció ilyen magas foka, a programban beállítható automatizmusok, az egyre kevesebb adatrögzítés, szorosabb könyvelő-könyvelt viszony, gyorsabb adatáramlás: mindez hatalmas üzleti értéket jelent. 

Ahhoz, hogy ez időben, már a 2020-as rohamos digitalizációs hullám előtt megvalósult, és már elérhető, időben meg kellett érezni a trendet, hogy mekkora szükség van rá. Emellett pontosan tudtuk, hogy akik értékelik a lehetőséget, nagyon megszeretik az újhullámos működést (ld. könyvelőkkel készült interjúinkat).

——-

4. Leegyszerűsítettük, vagy felokosítottuk? 

Kevesen tudjátok, hogy a felhőalapú könyvelőszoftver fejlesztésének évtizedes ERP-szoftveres múlttal vágtunk neki. A SmartFront ERP olyan nagyvállalati ügyviteli szoftvermegoldásokat nyújt, melyek bevezetéséhez, testreszabásához célzott szakértelemmel bíró konzulensek állnak rendelkezésre. Ehhez képest a SMARTBooks egy havidíjas, bármely könyvelőiroda számára elérhető felhőszoftver. Minden lehetséges eszközzel megkönnyítjük a beköltözést, a személyre szabott dashboard kialakítását. Support-os kollégáink emailben és telefonon is rendelkezésre állnak, folyamatosan bővítjük a Help tudástárat is, de alapvetően a felhasználóinkra bízzuk a használatba vételt és sikeres működést. 

Tehát a megbízhatóság, robosztusság, nagyvállalati motor megvan, a beton támaszfal nagyon stabil, viszont a felhasználói felületek szintjén sok kis finomságot beletettünk a programba, hogy könnyedén használható, minél inkább ergonomikus legyen.

Sok szempontból tehát inkább tarthatjuk ezt a nagyvállalati rendszer leegyszerűsítése helyett az egyéni használat számára történő felokosításnak. 

Azok a könyvelőirodák ráadásul, akik a digitalizációs hullámon rajta vannak, ott ügyfeleiknek is ők maguk mutathatnak egy rendszert, amiben együtt tudnak dolgozni, közösen lényegesen hatékonyabban

——-

5. Hogyan támogatja a tanácsadói munkát?

Mivel könyvelőknek készítettük és fejlesztjük folyamatosan tovább, ezért őszintén reméljük, hogy minden olyan könyvelő szívesen használja a könyvelés csomagot, aki csökkentené a kézi adatrögzítést, és ezért szívesen hozzászokik ehhez az újfajta “vonalvezetéshez”. Sőt, ha már feltűnt, hogy a levelezőprogramod, a közösségi médiád, az online vásárlásod sokkal inkább intuitív, mint a könyveléshez használt munkaeszközöd, erre már magadtól is felébredt benned az igény!

Mivel gyorsabb, hatékonyabb munkát tesz lehetővé, és a közös használat során közelebb hozza egymáshoz a könyvelőt és a könyvelt vállalkozót, ezért sokkal több lehetőséget biztosít arra is, hogy magasabb szolgáltatói színvonalat nyújts könyvelőként. Akinek ez a fajta  szolgáltatói profil közelebb áll a szívéhez, hogy mindig naprakész adatot tudjon adni ügyfelének, vagy azok a kicsi könyvelőirodák, ahol a minél több ügyfél minél gyorsabb kiszolgálása a cél: ott az ilyen típusú automatizmusok aranyat érnek. 

Emellett nincs semmiféle beépített korlát a nagyobb irodák számára sem: van olyan SMARTBooks-könyvelő, aki 150 ezer vevőszámlás partnert könyvel benne.

Ha nőni szeretnél, ha gyorsítani szeretnél,  ha adatrögzítés helyett képben lenni, és az ügyfeleddel többet egyeztetni szeretnél, sokat adhat neked és partnereidnek a magasan digitalizált működés. 

Meggyőződésünk, hogy a jövő könyvelőirodájában egészen minimális idő telik majd adatrögzítéssel, mégis naprakész lesz minden infó. Az összes apró “figyelmesség” a programon belül (DokuFree, integrációk, közös felületek, Business csomag, automatizmusok) az ügyfelekkel történő együttműködést, napi kapcsolatot is támogatja. Ha az adatádadástól kezdve az előkontírozáson keresztül minden automatizálva van, máris hibamentesen, flottul, hatékonyabban működtethető a könyvelés. 

Próbáld ki a SMARTBooks Könyvelést néhány cégeddel, próbaidőszakkal, kötelezettségek nélkül!

Kipróbálom 30 napig ingyen!

A bejegyzést megoszthatod a Facebookon, vagy elküldheted E-mailben, de akár ki is nyomtathatod.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
E.mail
Megosztás itt: print
Nyomtatás