Blog

Inspiráció szikrák vállalkozóknak

Inspiráció szikrák vállalkozóknak

Amikor már nem látod a fától az erdőt, vagy az orrod hegyéig sem látsz és elakadtál abban, hogy mit is kellene tenned, hogy a holtpontról kilendítsd a céged teljesítményét –  szükség van egy kis inspirációra, külső erőre, hogy más nézőpontból lásd a dolgokat és kapj néhány ötletet.

Elakadni márpedig mindannyian szoktunk, amikor nem úgy megy a szekér, ahogy elképzeltük, pedig a szó szoros értelmében mindent beletettünk. Nézed a bevételed, a kiadásokat, az ügyfélköröd,  a termékkínálatot, a piacot, és nem jössz rá, milyen szálakat húzgálj, hogy jó irányba told a vállalkozásod. De jó volna ilyenkor zsebből előrángatni egy kis “jól megmondó” emberkét, aki osztja a tuti tippeket!

Schramm Károly, a SMARTBooks ügyvezető igazgatója már több mint 10 éve azzal foglalkozik, hogy vállalkozásoknak segít informatikai megoldásokkal üzleti, pénzügyi folyamataik digitalizálásában, miközben természetesen az a mögöttes cél, hogy a vállalkozás eredményességét, növekedését hozza mindez magával. Temérdek hazai cég “ment át” kezei közt – kicsik, közepesek, nagyok, különböző iparágakból – és eközben akarva akaratlanul éleslátását csúcsra edzette és óriási gyakorlati tudást halmozott fel arról, hogy mik a tipikus problémák, csapdák, amiket a vállalkozóknak érdemes elkerülni.

Lássuk tehát a tippeket!

Ne pénzkidobás legyen, hanem áldás

Hogyan kerüljük el a csalódást, ha már eldöntöttük: fejleszteni akarunk ügyvitelünkön, hogyan ne költsünk feleslegesen pénzt? Az igények helyes megfogalmazása megkerülhetetlen. Jól értjük-e, hogy mire jó egy ügyviteli rendszer és illeszkedik-e a cégünk igényeihez? Ha felületesen adunk meg egy igényt, borzasztóan félre tud vinni  – egy üzleti igényt többféle automatizmussal is ki lehet szolgálni, nagyon nem mindegy, mi a tényleges elvárás például egy egyszerű ajánlat – rendelésfeldolgozás során. Hatékony tippeket tudhatsz meg arról, hogy mit várj el, követelj meg a szállítótól, aki folyamataidra szoftvert szolgáltat. És amit sokan elfelejtenek: nem elég egy digitalizált “sziget”  a cég ügyvitelében, legalább olyan fontos, hogy hogyan épül be, csiszolódik össze ez a cég többi folyamatával.

Mélyülj el a teljes cikkben itt: Egy konyhabútor összeszerelésénél is bonyolultabb ügyviteli folyamatok

Egy kiaknázatlan aranybánya a holdudvarodban

A vállalkozás holdudvarában ott egy tényező, ami nagyon is fontos – attól hogy egy elektron az atom külső héján kering, még alapvetően meghatározza a kémiai elem reakcióképességét és tulajdonságait! Kiről is beszélünk? A vállalkozó könyvelőjéről és a vállalkozás és könyvelő közti kapcsolat összes aspektusáról. Mert nem is hinnénk, mennyi közös vonás van, illetve hogy a jól megválasztott és jól “kezelt” könyvelői kapcsolat aranybánya a cégnek. Kényszerű feladat a könyvelővel találkozni?  A könyvelő leszúr, és úgy érzed, hajcsárként hajkurássza a leadandó számlákat? No és a könyvelő is panaszkodik rád, a vállalkozóra, hogy nem vagy pontos, rendes, vagy nem értesz úgy a számokhoz? Az ellentét csak látszólagos, hiszen érdekközösség van kettőtök köz. Milyen a bizalom, ki mennyire engedi be a másikat a “számok olvasásába”, értelmezésébe? Van ebben a problémakörben egy csodás technológiai lehetőségtár megoldásként, ami az összes látszólagos ellentétet feloldja – ennek egyik eleméről, az okos és tipp-topp Dokufreeről már bizonyára hallottál.

Az izgalmas téma kifejtését itt olvashatjátok: Könyvelők vs. könyveltek – Érdekellentét vagy érdekközösség

A számok bizony fontosak

Amikor elakad a céged abban, hogy hogyan lépjen tovább a versenyképességben, a probléma mindig a konkrét lépések megtételével kezdődik. Először is azt kell nagyon jól elcsípni, hogy mi az a 2-3 legfontosabb adat, amire szükséged van. Ha tudod, látod ezeket az adatokat, könnyebb dolgod van, ha nem, akkor viszont elő kell őket állítanod. Egészen egyszerű megoldások léteznek, már költséges fejlesztések és projektek nélkül is, ez nem a nagy háttérirodával rendelkező cégek játéka többé! Automatizmusokkal, kevesebb adminisztrációval, azonnali adatokkal sokkal sikeresebben lehet vállalkozást vezetni. Többféle szinten megvalósítható a tisztánlátás automatizmusokkal. Lehet, hogy még egy új programra sincs szükséged, csak egy nyitott könyvelőre, aki megfelelő programmal van felvértezve és támogatni tud ennek révén. Az együttműködés paradicsomi állapota viszont, amikor egy közös rendszerben tudsz működni a könyvelőddel.

A sikerhez vezető út apró lépései erről szól és egy sorozat első részeként nyit meg egy terjedelmes, sokszínű témakört.

Kapcsolódó cikkek:

A bejegyzést megoszthatod a Facebookon, vagy elküldheted E-mailben, de akár ki is nyomtathatod.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
E.mail
Megosztás itt: print
Nyomtatás