Blog

Jelzőfények könyvelőknek SMARTBooks könyvelőktől

Jelzőfények könyvelőknek – fogódzók a könyvelői szoftverek és digitalizáció világában

Évváltás, megannyi teendő, home-office működés vírushelyzetben, állandó figyelés a jogszabályi megfelelésre, egyre erőteljesebb digitalizációs sodrás és még arról is döntened kellene, hogy milyen informatikai rendszer támogat téged legjobban ebben a gyorsan változó környezetben.

Olyan összegzést és rálátást hozunk most neked, melyet néhány különleges könyvelő szakember szűrt le és osztott meg velünk az elmúlt év során, és minden bizonnyal hasznát veszed a 2021-es digitalizációs hajrában.

Ők a SMARTBooks különleges könyvelő partnerei, akikkel együtt dolgozhattunk 2020-ban és kétséget kizáróan a fejlődés éllovasai. A digitalizáció kapuján bátran átmentek, sőt, némelyikük maga is innovátor, fejlesztő, vizionárius, sokoldalú „tehetség”, és így partnerként is segítik a SMARTBooks szoftver fejlesztéseit. Kendőzetlenül és részrehajlás nélkül megmondják mire van szüksége egy könyvelőnek / könyvelt cégnek és mire nincs. Belülről látják a könyvelőszakmát, annak összes kihívásával együtt és árnyalt képük van a hazai vállalkozói közegről is.

Kiemelt könyvelőink többféle rendszerrel dolgoznak a mai napig. Jónéhány szoftver közül gondosan és szigorúan szemezgetnek, keresik az új szemléletű, újgenerációs, ötletes megoldásokat, merthogy ezt kívánja meg az üzleti környezet, a speciális környezeti kihívások. Közös alapvetésük, hogy a digitalizációban látják a lehetőséget egy magasabb szintű könyvelői működésre, a vállalkozásokkal sokkal integráltabb rendszerszintű együttműködésben. Ők azok, akik csinálják is, amiről beszélnek, hitelességük megkérdőjelezhetetlen.

Az alábbi szemelvényeket étvágygerjesztőnek szánjuk, ajánljuk figyelmetekbe a teljes cikkek elolvasását is!

—————

Az automatizmusok kiegyensúlyozottá teszik a munkaterhelést

Komjáthy Krisztina, a veszprémi Komjáthy Könyvelőiroda vezetője nem áll meg ott, hogy a számlákat berögzít, beszámolót készít. Szeretne időt spórolni a kollégáinak, hogy többet tudjanak foglalkozni az ügyfeleikkel, plusz szolgáltatásokkal is tudják őket segíteni.

Mióta belépett az életükbe a SMARTBooks, sok változást tapasztalt a könyvelői munkájukban:

  • Nem kell a szekrényből előkeresni a bizonylatokat, ha valamit meg szeretne nézni például a szállítói számlán, hozzá van csatolva a számlakép a számlatételekhez.
  • Számlázz.hu-sként  automatikusan rögzítésre kerülnek a vevői és bizonyos szállítói adatok a számlaképekkel együtt (15 percenként, a Számlázz.hu fiókból)
  • A NAV-tól folyamatosan, 3 percenként érkeznek a SMARTBooksba a szállító számla adatok

Az automatizmusok folyamatos, kiegyensúlyozott leterheltséget jelentenek. Nem függnek attól, hogy megkapják-e időben az ügyféltől a bizonylatokat, lehet folyamatosan haladni a munkával. A folyamatosság az áfa előtti időszakokat is könnyebbé teszi. Azzal, hogy az adatrögzítés jókora része kikerül a kezükből a különféle alkalmazásokkal, szerinte a rutinmunka 60%-kal is lecsökkent.

  • A SMARTBooks-ban az ügyfél igényének megfelelő vezetői riportokat is össze tudnak állítani, segítve ezzel a döntéseik előkészítését. 
  • Tavasztól a home office munka került előtérbe, alapvető fontosságú volt, hogy az ügyfelek a könyvelési anyagot  elektronikus formában juttassák el az irodához. Ezt a SMARTBooks dokumentumfeltöltő szolgáltatása (DokuFree) ragyogóan támogatja, a könyvelő munkatársak közösen, egy rendszerben, akár ugyanazon cég adataival is dolgozhatnak.

Komjáthy Krisztinának fontos, hogy irodája szolgáltatásaival digitálisan érett ügyfeleket segítsen, az irodája mindig rendben legyen és minőségi szabadideje maradjon – mindegyikben az automatizáció segíti, ami kiderül a teljes cikkből.

—————

A könyvelők nem robotok, adjuk a robotmunkát a „gépeknek”

Fröhlich László könyvelő a Meyer & Levinson tanácsadó cégénél dolgozik stratégiai szerepben. Különleges képességű vizionárius informatikai szaktudással, aki gyakorlatilag mindig azzal foglalkozott, hogy céges folyamatokat automatizáljon, optimalizáljon.

Fröhlich László szerint az adatrögzítés alapvetően nem egy könyvelői feladat.  A digitalizációval olyan lehetőséget kap egy kis, közepes, vagy nagy könyvelőiroda, hogy ugyanazzal az erőforrással sokkal több munkát el tudjon végezni. Kérdés, hogy ez inkább mennyiségi vagy minőségi változást is jelent? Olvasd el véleményét a teljes cikkben!

Fontos, hogy az ügyfelei havonta kapjanak riportot, a számok értelmezésében jó, ha a könyvelőiroda tudja segíteni ügyfelét.

A SmartFront-tal (a SMARTBooks anyacége) már nagyon régi az együttműködésük, a  SMARTBooks program fejlesztésénél pedig már akkor ott voltak, amikor specifikálták, együtt tesztelték és nem volt kérdés, hogy fogják-e használni. 

Miért tartották olyan ígéretes könyvelőprogramnak a SMARTBooks-ot? Szerintük radikális változást hoz, mert könnyű kezelni, érti a könyvelő, kézre áll minden. „Ez egy szép, látványos felület, könnyű használni, és mindent meg tud csinálni. Egy átlagos felhasználó, aki egy bármilyen könyvelőprogramból “beesik” a SMARTBooks-ba, azt fogja érezni, hogy “de egyszerű!Teljesen friss az architektúra, modern a rendszer, nagyon könnyen és gyorsan tud alkalmazkodni mindenhez, és nagyon ügyesek a fejlesztőik.”

—————

Integráltság = vállalkozás és könyvelő ugyanabban a rendszerben tud dolgozni

Dobos Ágnes, az E-Társ könyvelőiroda vezetője eltökélten kereste a megoldást arra, hogy a kisebb cégeknek is legyen lehetősége a saját pénzügyi  nyilvántartásaikat egy zárt, integrált rendszerben a számviteli rendszerrel összekötve kezelni és így a vállalkozók, cégvezetők valós idejű adatok alapján hozhassanak üzleti döntéseket. A SMARTBooks fejlesztésében aktívan részt is vett ötleteivel.

„Van egy értékesítésem, egy beszerzésem, a kapcsolódó számlák, van egy pénzügyi vonal, bank, pénztár, és van az egészet összefogó könyvelési, kontrolling, vagy cash-flow terület, feladatok. Azt értem integráltságnak, amikor az ezekhez tartozó adatok egy rendszerben vannak, és adatmegosztás révén mindenki ebből állítja elő a saját kimutatásait, bizonylatait, mindazt, amire szüksége van.”

Dobos Ágnes szerint:

  • “A SMARTBooks abból a szempontból egyedülálló, hogy a pénzügyi nyilvántartáshoz felhőalapú szolgáltatáson keresztül a könyvelési rendszert is hozzákapcsolja. A legtöbb könyvelőprogram fejlesztett olyan megoldásokat, amikkel az ügyfelek is tudnak csatlakozni, de ezek nem felhőalapúak, egy előző struktúra bővítésével jöttek létre, nem pedig egy új platformon megszületett, egységes rendszerként.”
  • Nagy biztonságot ad emellett, hogy a rendszerben jogosultsághoz kötött, többszintű a számla lezárás, így a rögzítést követően még több ponton tudnak módosítani még az adatokon a véglegesítést megelőzően.
  • Az integrált könyvelési rendszer olyan elemzéseket és statisztikákat,  összefüggések feltárását teszi lehetővé, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre, és amelyekből már lehet döntéseket hozni. Az információ hatalom, egyértelmű előny a vállalkozásoknak és a könyvelőknek is. „Ha ismerem a céget és a gazdasági folyamatait, akkor az ügyvitel szervezésben, munkaszervezésben, akár egy elemző funkcióban tudok segíteni a cégvezetőnek.”

Dobos Ágnes tovább részletezi véleményét és azt, hogy  szerinte merre mehet tovább a könyvelő szakma. Olvasd el a teljes beszélgetést itt.

—————

Vállakozás és könyvelés kapcsolatát, viszonyát új szintre kell léptetni

Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting vezetője nemzetközi rálátással is rendelkezik a könyvelő szakmára, multik és külföldi tulajdonú magyar leányvállalatok könyvelésében is jártas. Ő is azt vallja, hogy ne ragadjon le a könyvelő ott, hogy legyen meg az ÁFA, küldjük be a bevallást, és megkérdezi az ügyfél, hogy mennyi ÁFÁ-t kell fizetnie.

A SMARTBooks-szal 2020 elején kezdték a munkát, előtte sokáig 5-7 különböző szoftvert használtak az országban elterjedt nagy könyvelőprogramok közül. Mindegyikkel volt valami hiányérzetük.

A SMARTBooks mivel csábította el őket?

  • “Azoknál az ügyfeleinknél, akik a Számlázz.hu-t használják, ahonnan átveszi a SMARTBooks az adatokat, ott a rögzítési idő 25-30%-kal mindenképpen csökken.” A bevétel számlák berögzítése esetén, amelyek a Számlázz.hu-n keresztül jönnek, szerintem a felére lecsökken a rögzítési idő. „
  • „Ha jól van beállítva a könyvelőprogram, és jól van felparaméterezve egy számlázóprogram és a könyvelőprogram közötti adatátadás, például a Számlázz.hu-SMARTBooks együttműködésben, akkor alig kellene hozzányúlni a folyamathoz, automatikusan mehetne be az adat az ÁFA-bevallásba.”

„A vállalkozók kvázi elviselik a könyvelőiket. Ez kölcsönösen nem előnyös együttműködés.” Ajánljuk figyelmedbe a teljes írást, amiben Klein-Szedlár Rita kifejti részletesen, hogy szerinte a könyvelőknek miben lehetne fejlődni, hogy jobban segítségére lehessenek egy vállalkozásnak és hogy a másik oldalon a vállalkozóknak miben kellene másképp gondolkodniuk, hogy más szintre tudjon emelkedni a könyvelő-ügyfél viszony.

Kedvet kaptál a SMARTBookshoz? Ha nincs még SMARTBooks fiókod, regisztrálj ingyenesen, tapasztald meg milyen könnyű átlátni a rendszert és hogy minden mennyire kézreáll. Ne aggódj, a beköltözés is ilyen egyszerű, kezdd el használni a rendszert, hogy a következő áfabevallás elkészítéséhez a vevő és a belföldi szállító számlák rögzítését már a SMARTBooks végezze el helyetted!

A bejegyzést megoszthatod a Facebookon, vagy elküldheted E-mailben, de akár ki is nyomtathatod.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
E.mail
Megosztás itt: print
Nyomtatás