Blog

Milyen változásokat hoz 2020. július 1. a könyvelők és a vállalkozások életében

Milyen változásokat hoz 2020. július 1. a könyvelők és a vállalkozások életében?

Teher vagy lehetőség? A válasz attól függ, milyen szoftvert használsz. Könyvelőszoftvered elkészíti az áfabevallás M lapját? Szoftverrel számlázol, vagy kézi számlákat állítasz ki? És hogyan lesz egy adatszolgáltatási előírásból lehetőség? A válasz ismét: attól függ, milyen szoftvert használsz. Ma már  a vállalkozásnak és a könyvelőnek is elérhető az az eszköz, amivel 2020. július 1-jétől új korszak kezdődik a cége életében. Teher helyett lehetőséget kap, ami gyökerestől átalakítja a pénzügyi és a könyvelési folyamatokat. Lesznek olyan munkatársak, akiknek a feladatköre átalakul, vagy akár a teljes adminisztrációs folyamat átalakításra kerül, amivel hatékony és hibamentes lesz a munka. Izgalmas kérdésekre izgalmas válaszok. Mutatjuk a változásokat, biztosítjuk a lehetőséget…

Online számlaadat-szolgáltatás

A legfontosabb változás az online számlaadat-szolgáltatásban lesz, mivel minden belföldi adóalany részére kiállított számláról, egyszerűsített adattartalmú számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról adatot kell szolgáltatni az Online Számla rendszerbe:

 • áfa értékhatár nélkül (az eddigi 100 ezer forintos határ helyett) akkor is, ha nem tartalmaz áfát, így a  
 • a fordított áfás, valamint
 • az alanyi mentes számlákról is.

Az új adatszolgáltatási feltételek mellett továbbra is előírás, hogy a számlázó szoftverrel készített számlákról valós időben, automatizáltan adatot kell szolgáltatni. 

Akik úgy döntenek, hogy továbbra is kézi számlatömbből számláznak, nincs más lehetőségük, manuálisan kell rögzíteniük a számla adatokat az Online Számla rendszer Számlaadat-rögzítés menüpontjának felületén. A kézi számlák esetében (5 napról) 4 napra változik a jelentési határidő. 500 ezer forint, vagy feletti áfaösszegnél a kibocsátást követő naptári napon belül kell teljesíteni az adatszolgáltatást (itt nincs változás).

Kiket érint az adatszolgáltatási feltételek változása? Röviden: minden belföldi adóalanyt, akinek van adószáma. Így  a cégeket, egyéni cégeket, egyéb szervezeteket (pl. adószámmal rendelkező egyesület, alapítvány, társasház, stb.), egyéni vállalkozókat és adószámos magánszemélyeket. 

Figyelem! Számlaadási kötelezettség kiterjesztése 

Az adatszolgáltatási kötelezettség a számlákra vonatkozik (ezért pl. nyugtára nem), de fontos figyelni rá, hogy 2020 július 1- jétől nem mentesül a számlaadási kötelezettség alól (számla helyett nem bocsátható ki számviteli bizonylat):

 • a közérdekű jellegére tekintettel adómentes egyéb oktatás
 • fogorvos, fogtechnikus közérdekű jellegére tekintettel adómentes ügyletek 
 • közérdekű jellegére tekintettel adómentes egészségügyi szolgáltatások (kivéve közszolgáltató)
 • adómentes ingatlan értékesítés (speciális jellegére tekintettel adómentes)
 • az együttműködő közösség közérdekű jellegére tekintettel adómentes szolgáltatása.

Számlázási szabályok változása

 • Változik a számla kiállítási határidő: a teljesítéstől számított 8 napon belül (az eddigi 15 nap helyett).
 • Július 1-től kötelező lesz a vevő adószámát is szerepeltetni a számlán. 

Áfabevallás M lap (belföldi összesítő jelentés)

Az áfabevallás M lapjainak kitöltését is érinti az értékhatár eltörlése. Az összes, belföldi adóalany által kiállított szállítói számláról adatot kell szolgáltatni – értékhatártól függetlenül – amennyiben a számlával kapcsolatban adólevonást gyakorol a vállalkozás. 

Technikai feltételek, felkészülés az adatszolgáltatásra

Amennyiben a vállalkozásod eddig jellemzően 100 ezer forint alatti áfa tartalmú számlákat állított ki, úgy előfordulhat, hogy még nem kellett adatot szolgáltatnod az Online Számla rendszerbe. Az értékhatár eltörlésével azonban 2020. július 1-jétől a vállalkozásodat is érinti az adatszolgáltatási kötelezettség. A számlázó szoftvereknek a kiállított számlák esetében az adatszolgáltatást automatikusan és azonnal el kell végezniük (csak akkor minősül teljesítettnek, ha a sikeres feldolgozást a NAV szervere visszaigazolta). A zökkenőmentes adatszolgáltatás érdekében még 2020. július 1-je előtt célszerű  ellenőrizned, hogy  

 • a vállalkozás regisztrált-e az Online Számla rendszerben: Az adózó képviseletére jogosult természetes személy(ek) tud regisztrálni (elsődleges felhasználóként).
 • számlázó program esetében az adatszolgáltatáshoz szükséges technikai felhasználó regisztrálva van-e az Online Számla rendszerben, és a számlázó szoftveredben be vannak-e állítva technikai felhasználó adatai. (Ez a számlázó programod és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükséges.).
  A technikai felhasználó regisztrációját kizárólag az elsődleges felhasználó jogosult elvégezni! 
 • igény szerint a munkatársak rendelkeznek-e felhasználói fiókkal (másodlagos felhasználó), pl. hogy ellenőrizhessék az adatszolgáltatást.
  (A másodlagos felhasználó felhasználónév és jelszó megadásával léphet be az Online Számla rendszerbe, KAÜ azonosítás nélkül). 

Figyelem! Az Online Számla rendszernek létezik egy ún. teszt felülete is, de az adatszolgáltatást nem itt kell teljesíteni!

Milyen szoftvermegoldások segítenek az új szabályozás szerinti megfelelésnek?

Legegyszerűbb helyzetben azok a vállalkozások vannak, akik olyan számlázó programot használnak, amely biztosítja az online számlaadat-szolgáltatásnak való megfelelést. Fontos, hogy folyamatosan biztosítsa, mert az adatszolgáltatási tartalom időről-időre változik. Például 2020. július 1-jétől kötelező az adatszolgáltatás 2.0 szerinti tartalmú kezelése. Ebben többek között már az időszakos elszámolású számlák időszak adata is szerepel, de már ismert, hogy várhatóan 2021. január 1-jétől a 3.0-s adattartalmú adatszolgáltatás lesz, melyben ismét bővül az adatszolgáltatás adattartalma. Ezeket a változásokat természetesen a SMARTBooks rendszerben folyamatosan kezeljük, és gondoskodunk arról, hogy az aktuális jogszabályi előírásoknak megfelelően automatikusan elvégezze az adatszolgáltatást. 

Kézi számlatömb helyett számlázó szoftver

Akik eddig kézi számlatömböt használtak, az új adatszolgáltatási kötelezettség miatt (gyakorlatilag dupla számlakészítéssel) rögzíteni kell a számla adatait az online számla felületén. Ráadásul a manuális adatrögzítés számos tévesztési lehetőséget hordozhat magában, akár a számla adataitól eltérő adatrögzítést is. 

Ha már amúgy is szükséges a számla adatszolgáltatás miatt az adatrögzítés, egyszerűbb megoldást biztosít (és még gyorsabban is mint a kézi számla kiállítás), a SMARTBooks Pénzügyben, vagy a Számlázz.hu #profi csomagban a számla kiállítás. A szoftverek automatikusan elvégzik az adatszolgáltatást a számla kiállítást követően. De nemcsak a számlázást egyszerűsíted ezzel, hanem a rendszerek nyújtotta kényelmi szolgáltatások mellett a könyvelőd is automatikusan látja a kiállított számlákat a SMARTBooks Könyvelés rendszerben. 

Ilyen még nem volt! Az adatszolgáltatási kötelezettség egyben lehetőség is, mert nemcsak adunk, hanem kapunk is. De mit? 

“Amit már egyszer rögzítettek, azt nem kell újra rögzíteni”

automatizációt – pontos adatrögzítést – felszabaduló időt 

Hogyan? 

A 2020. július 1-jei 100 ezer forintos értékhatár eltörlésével gyakorlatilag az összes belföldi szállítói számla automatikusan a pénzügyi, könyvelési rendszerbe kerülhet, mivel az Online Számla rendszerbe küldött számlák adatai lekérdezhetők. Nemcsak a beküldött vevő számla adatok, hanem a vállalkozásnak kiállított szállítói számlák is. Ezzel a szolgáltatással minden cég életében ott lesz a lehetőség – így a SMARTBooks rendszer felhasználóinak – hogy a szállítói számlák automatikusan bekerüljenek a nyilvántartásba. Ezzel nemcsak a hatékonyság növelhető, vagy az elütésekből adódó kockázatok csökkenthetők, hanem azonnali információk állnak rendelkezésre  nemcsak az értékesítés, hanem a belföldi beszerzési adatokról is.

Nagy öröm számunkra, hogy segíthetjük a munkátokat, és a rendszerünkkel elsők között biztosítjuk ezt a lehetőséget nektek. 2020. június 11-től automatikusan átvételre kerülnek a szállítói számlák a SMARTBooks rendszerbe (NAV 2.0 formátum), így 2020. július 1-jétől automatikusan rögzítésre kerül az összes belföldi szállítói számla. 

Az új lehetőséggel gyakorlatilag minden SMARTBooks rendszert használó vállalkozás egy új adatrögzítő munkatársat kap, aki nem megy szabadságra, és még a munkaidőn kívül is dolgozik. 

Amikor az ügyfeleiddel tárgyalsz, szakmai előadáson, szabadságon vagy, de akár egy kávészünetben is, a SMARTBooks 3 percenként megállás nélkül automatikusan rögzíti a szállítói adatokat, akár több ezer számlát is

2020. július 1-jétől új időszámítás kezdődik: 

hamarabb látjuk a szállítói számlákat a rendszerünkben, mint hogy megnyitnánk az e-mail fiókunkat a kapott e-számlához, vagy megérkezne postán.

Mi szükséges ahhoz, hogy a szállító számlák bekerüljenek a SMARTBooks rendszerbe?

SMARTBooks Pénzügy vagy Könyvelés rendszerben be kell állítani a

 1. cégadatoknál a NAV online számla rendszer technikai felhasználói adatokat (lehet ugyanaz is, mint amit a vállalkozás használ a vevő számlák beküldéséhez).
 2. cégadatoknál a szállítói számlák adatfogadási dátumát.

… és 3 percen belül már érkeznek is a számlák (2.0-s formátumú számlák akár visszamenőleg is). Ennyire egyszerű. De tényleg.

Tetszik a lehetőség? Szeretnéd, ha a könyvelésbe akár már ma automatikusan rögzítésre kerülnének a szállítói számlák? Kezdd el használni a rendszerünket, mellyel nemcsak a szállítói számlák rögzítését gyorsíthatod, hanem számos egyéb nagyszerű lehetőséggel is támogatnak a rendszer szolgáltatásai: 

 • Ha könyvelt vállalkozásaid a SMARTBooks Pénzügy rendszert, vagy Számlázz.hu #profi fiókot használják, nemcsak a szállítói számlák, hanem a vevő számla adatok és a számlakép is automatikusan megjelenik a nyilvántartásban.
 • A rendszerben elérhető dokumentumfeltöltő közös használatával a számlaképek PDF-ben elérhetők és hozzárendelhetők a NAV rendszeréből letöltött szállítói számlákhoz. 
 • Bárhonnan, bármikor eléred a rendszert, támogatja a home office munkát is. Munkatársaiddal közösen egy rendszerben, akár egy cég adataival is dolgozhattok.

Azt gondolod, sokáig tart átállni egy új rendszerre? Nem kell aggódnod, azonnal elkezdheted a könyvelést, nem kell megvárnod az év végét a könyvelés átállással. 

A rendszer felállítása meglepően gyors, mivel nincs telepítési feladat,  egyszerűen csak regisztrálj a SMARTBooks Könyvelés rendszerbe. A nyitó adatok importálása is – Excel sablonok segítségével – percek alatt kész.

Számlázó programra van szükséged? Kezdd el használni a SMARTBooks Pénzügy rendszerünket kötelezettségek nélkül, ráadásul ajándékba adjuk a Számlázz.hu #profi fiókot is.

A bejegyzést megoszthatod a Facebookon, vagy elküldheted E-mailben, de akár ki is nyomtathatod.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
E.mail
Megosztás itt: print
Nyomtatás