Blog

smartbooks-klein

“Sürgősen dimenziót kell váltani a könyvelésben” – interjú Klein-Szedlár Ritával, a Klein Consulting vezetőjével

A Klein Consulting könyvelőirodaként kezdte működését közel negyed évszázaddal ezelőtt, mára azonban valódi tanácsadócéggé vált. Fejlődését az a szemlélet határozza meg ma is, ami a magasan digitalizált jövőt, és a könyvelőt mint stratégiai partnert láttatja. A SMARTBooks kiemelt partnereként bemutatkozó iroda vezetője, Klein-Szedlár Rita nemcsak a hazai trendeket, hanem a nemzetközi összehasonlításból következő szükségszerűségeket is pontosan ismeri. Beszélgetésünkből kiderül, hogy miért elengedhetetlen a magasan digitalizált működés, és az erre alkalmas eszközök használata, ma már a teljes könyvelőszakma számára.

Miben áll a módszeretek, amivel valóban egyszerűvé tehetitek ügyfeleitek életét? Mivel emelkedtek ki az úgymond “átlagos” könyvelőirodák közül?
– Először is az, hogy 25 éve talpon vagyunk, még ha a céges keret néha változik is, önmagában büszkeséggel tölt el. Tizenkilenc éves koromban indítottam ezt a könyvelőirodát, és van olyan, aki azóta töretlen bizalommal az ügyfelünk, aminek nagyon örülünk. Közgazdasági főiskolát végeztem, mellette csináltam meg a mérlegképes könyvelői végzettséget, később az adótanácsadói tanfolyamot, és sok mindent, amit ebben a szakmában meg lehet tanulni. Mindig nagyon érdekelt, hogy szélesítsem a látókörömet, fejlesszem magam, és az, hogy a Magyarországon könyvelésnek nevezett szakmát is fejlesszem. Külföldön ez teljesen mást foglal magában, mint amit mi itt Magyarországon könyvelők csinálunk. A könyvelés máshol nem adatrögzítésből áll, és nem korlátozódik arra, hogy beküldjük a bevallásokat. Sokkal aktívabban a cég részeként élő funkció, sokkal szorosabb az együttműködés a cégvezetők és a könyvelő, pénzügyes között. Külföldön a könyvelő és pénzügyes összeolvad, és nekem mindig is az volt a célom, hogy honosítsuk meg Magyarországon is általuk betöltött funkciókat. Rengeteg minden másra lehet használni a könyvelést, ne ragadjunk le itt, ahogy ez a magyar köztudatban él: legyen meg az ÁFA, küldjük be a bevallást, és megkérdezi az ügyfél, hogy mennyi ÁFÁ-t kell fizetnie.

Szereztél esetleg személyesen is külföldi tapasztalatot?
– Megcsináltam angol nyelven a PricewaterhouseCoopers-nél az IFRS képzést, ami az európai számviteli sztenderdek képzése. Most ősszel készülök a US GAAP, az amerikai könyvelési alapok elvégzésére, és elég sokat utazom külföldre, tehát van rálátásom arra, hogy kint hogyan működnek a vállalkozások. Emellett mindig is kerestem azokat lehetőségeket, hogy külföldiekkel hogyan tudok együtt dolgozni. Külföldi tulajdonos magyar leányvállalattal, vagy multi rendszerben a magyar tagvállalat könyvelése, ez kifejezetten kiemelt üzletág nálunk. Célunk, hogy nyissunk, kiszolgáljuk a külföldi igényeket, amik mindig sokkal tágabbak, mint ami egy magyar vállalkozó elvárása.

A SMARTBooks rendszerével mikor és hogyan találkoztál?
– A SMARTBooks-szal nem olyan hosszú még a barátság, viszont nagyon jók a tapasztalatok. Január elsején kezdtük el a használatát, előtte sokáig 5-7 különböző programot használtunk az országban elterjedt nagy könyvelőprogramok közül. Mindegyikkel volt valami hiányérzetem. A DOS-os programok hála istennek már a múlté, azokkal nagyon nehézkes volt a munka. Utána a fejlesztők általában megcsinálták a Windows-os verziókat, de mégis sajnos pont a Magyarországon meghonosodott szemlélet miatt nagyon nehézkesen szolgálják ki a szükséges riportolási igényeket. Ahogy az előbb is beszéltünk róla, pont ebbe az irányba lenne fontos szélesíteni a könyvelési lehetőségeket. Az angol nyelv használatára pedig elképesztő, hogy mennyire nincsenek felkészülve a programok, hogy egy gombnyomásra angolul lehessen lekérni a főkönyvet, a számlatükröt, vagy egyszerre lehessen megjeleníteni forintban és devizában is a tételeket. Ezért kerestünk olyan alternatívát, ami könnyen konvertálható Excelbe, egyre inkább kiszolgálja azt a most már köztudott igényt, hogy integrálva legyenek a számlázóprogramok a könyvelőprogramokkal. Napról napra drágább a könyvelői munkaerő megfizetése, az elmúlt években nagyon sokan hagyták itt a szakmát, így a jó szakembert megtalálni különösen nehéz. Amiben egy könyvelőprogram segíteni tud, az a digitális megoldások használata – és a kézi könyvelés csökkentése. A SMARTBooks ebben nagyon jó. Néhány percenként átveszi a Számlázz.hu-ból az adatokat, ami nagyon elterjedt számlázóprogram. Azzal, hogy a számítógép végzi az adatátvételt, és nem a kollégáknak kell egyesével rögzíteni a bizonylatokat, nagyban megkönnyíti a munkánkat, és a hibalehetőség drasztikus csökkentését is megoldja. 

Szerinted ez heti szinten körülbelül hány óra munkától szabadít meg benneteket, az egész irodádat tekintve?
– Azoknál az ügyfeleinknél, akik már integrálva vannak a rendszerbe, tehát a Számlázz.hu-t használják, ahonnan átveszi a SMARTBooks az adatokat, ott a rögzítési idő 25-30%-kal mindenképpen csökken. Egyelőre a bevételi számláknál mérhető nagyon jól ez a különbség, miután nem mindenki használja a Számlázz.hu-t, a kiadási oldal nagyon sok forrásból érkezik. De a bevétel számlák berögzítése esetén, amelyek a Számlázz.hu-n keresztül jönnek, szerintem a felére lecsökken a rögzítési idő. Nyilván minden számlát ellenőrzünk, összevetjük az adatokat, hogy az ÁFA jól van-e beállítva, helyesen van-e paraméterezve, de lehet tovább növelni ezt az előnyt, ha egyre szorosabb együttműködésben és összekapcsolásban vagyunk az ügyfelekkel. Ha előre paraméterezzük a tételeket, és a számla kiállításakor minden adat be van állítva, ami a SMARTBooks-nak kell, akkor ez még tovább csökkenthető. Egyelőre óvatosak vagyunk, és teszteljük, de nagyon jók az eredmények és azt gondolom, hogy egyre jobban növelhető lesz az előny.

Hogy látod a hazai könyvelők és vállalkozók, könyvelők és cégvezetők közötti viszonyt, hogyan fejlődhet ez tovább?
– Nagyon jó a kérdés, de egyelőre csak találgathatunk, a kívánságainkat tudjuk megfogalmazni. Sajnos még mindig általános a megítélés, hogy ez egy szükséges rossz, megtűrt és kötelező költség, mert a NAV-nak be kell adni a bevallásokat és ezért a vállalkozók kvázi elviselik a könyvelőiket. Ez kölcsönösen nem előnyös együttműködés. Aki a korábbi szemléletben van megragadva, annak se ideje, se energiája, se lehetősége nem marad arra, hogy fejlődjön, és további vállalkozói igényeket kiszolgáljon. Ennek a szemléletmódnak mindenképpen meg kell változnia, mert az csak az alap, hogy berögzítjük a bizonylatokat és bevallásokat készítünk. Az igazi szakmai munka csak ezután kezdődik. Szerencsére közel állunk hozzá, hogy ha jól van beállítva a könyvelőprogram, és jól van felparaméterezve egy számlázóprogram és a könyvelőprogram közötti adatátadás, például a Számlázz.hu-SMARTBooks együttműködésben, akkor alig kellene hozzányúlni a folyamathoz, automatikusan mehetne be az adat az ÁFA-bevallásba. A NAV-nak is, a kormánynak is törekvése, hogy egyre inkább automatizáljon mindent, és lassan átvegyék ezeket a funkciókat. Nyilván nekik teljesen más szempontból fontos ez. Azt gondolom, hogy aki az adatrögzítésre fókuszált, az szép lassan el fogja veszíteni a megélhetését. Nagyon fontos lenne egy teljes szemléletváltás a könyvelői szakmában, és az, hogy ezt kommunikáljuk az ügyfelek felé is, és bennük is elinduljon az a változás. Ne egy kötelező rossznak érezzék a könyvelést, hanem sokkal inkább egy stratégiai partnerségnek a vállalkozás és a könyvelőiroda között. A könyvelőknek fel kell fejlődniük egy olyan általános közgazdasági, pénzügyi tudásszintre, hogy segítségére lehessenek a vállalkozóknak az árazás megtervezésében, önköltség számításokban, éves adótervezésben, üzleti struktúrák kialakításában. Nagyon fontos lenne a nemzetközi kitekintés, hogy ne csak a magyar viszonyokat ismerjék a könyvelők. Annyira pici ország vagyunk, nem tudunk megállni a határoknál, hanem európai uniós adózási kitekintésre is szükség van. Teljesen más szintre kéne emelni a könyvelő-ügyfél viszonyt, és a könyvelői szakma nívóját. Sok vállalkozás már így csinálja, de tömegesen kellene hogy így működjön. Aki nem fog tudni ezeknek az igényeknek megfelelni, azokra nehéz idők várnak a könyvelők közül. A személyi jövedelem adó bevallásokat is már csak egészen specifikus esetekben javasolt szakembernek csinálni, mert nagyon sok adatot a NAV össze tud rakni a különböző riportokból, bevallásokból és meg tudja csinálni az egyszerűbb adóbevallások jelentős részét. Jól vagy rosszul, ez most egy másik kérdés, de az adatok ott vannak nála. Az ÁFÁ-ra ugyanez igaz, és egyre inkább igaz lesz. Most, hogy egyre inkább szigorítják a számlázási riportokat, azt gondolom, hogy nagyon sürgősen dimenziót kellene váltani a könyvelésben annak, aki szeretne továbbra is ebben a szakmában maradni.

Hogy látod, a SMARTBooks milyen mértékben, hogyan tud ebben a folyamatban informatikai partner lenni?
– Szimpatikus a SMARTBooks kooperatív, nagyon innovatív hozzáállása. Bármit kértem eddig, azt próbálták megcsinálni, és amikor hibaelhárításról volt szó, nagyon gyorsan léptek. Visszatérve a jövő irányaira, azt látom, hogy át kéne alakítani az egész könyvelő szakmát, ezzel együtt nagyon fontos lenne a könyvelő szakma megítélésének az átalakítása az ügyfelek fejeiben. Közösen kialakítani az igényeket, ami megmutatja, hogy a könyvelés nem egy szükséges rossz, nem egy NAV által kitalált kötelezettség, hanem azért van, mert csak adatokból tudnak felelős döntéseket előkészíteni vezetők. Lejárt annak az ideje, hogy a vállalkozó azt mondja, “excelben vezetem otthon, és én úgyis jobban tudom”. Nem tudja, és sajnos nagyon sok pénzébe kerül az, hogy nem tudja. Sajnos az sem elegendő már, hogy a hétvégi programok alatt az ismerősökkel megbeszélik, hogy az ő másik könyvelője mit mondott… Meg kell változtatni ezeket a 20-25 év alatt bekövesedett módszereket és megítélést. Nagyon gyorsan változik a világ, és ezzel a könyvelésnek is lépést kell tudnia tartani, ez egy nagy feladat itthon.

Olvasd el a Fröhlich Lászlóval (Meyer & Levinson) és a Komjáthy Krisztinával (Komjáthy Könyvelőiroda) készült interjúnkat is!

Kövesd Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le újdonságainkról! 

A bejegyzést megoszthatod a Facebookon, vagy elküldheted E-mailben, de akár ki is nyomtathatod.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
E.mail
Megosztás itt: print
Nyomtatás