Blog

smartbooks automata kontírozás

Új mérföldkő: szállítói kontírozás automatikusan!

A belföldi szállítói számláknál mostantól már nemcsak a számlarögzítési folyamatokat, hanem a kontírozását is automatizálhatod. Ráadásul a Számlázz.hu rendszerében kiállított számláknál akár 100%-ban automatizált könyvelést is kialakíthatsz. Mutatjuk hogyan!

Könyvelőpartnereink felismerték, hogy az egyetlen kiút a mókuskerékből, az időt rabló adatrögzítésből a feldolgozási folyamat változása: amit csak lehet, maga a SMARTBooks rendszer rögzítsen. Nagyon izgalmas és inspiráló látni partnereink visszajelzéseiből,  hogy a SMARTBooks automatizált szolgáltatásai hogyan alakítják át náluk a munkafolyamatokat, milyen minőségi változást hozott életükbe a rendszer bevezetése. És nem lepődünk meg, amikor ezek a sikerek újabb kéréseket generálnak, már nemcsak az adatrögzítésben, hanem a könyvelésben is (persze tudtuk és készültünk rá, hogy ez az igény hamarosan megérkezik 😉)

Fél éve még újdonság volt, amikor a NAV-tól is kapunk számlaadatokat, ma már természetes, hogy az automatizáció következő szintje is felmerül:

“ha már beérkezik a NAV-tól a számla, olyan jó lenne, ha automatikusan könyvelésre is kerülne…”

A vevő számláknál eddig is elérhető volt, nem kell minden egyes számlát kontírozni a SMARTBooks Businessben kiállított, vagy a Számlázz.hu #profi fiókból érkező számlák* esetében.  A pénztár, bankbizonylatok automatizált könyvelés folyamatai is egyre bővültek (és pár héten belül itt is újabb mérföldkőhöz érkezünk 🤫😊).

(*Számlázz.hu rendszerben beállított terméktörzs kontírozások alapján)

Mi a helyzet a szállítói számlákkal? Itt hogyan segíthet a SMARTBooks?

A NAV Online Rendszer hozzáférése kinyitotta a lehetőséget, hogy a belföldi szállítói számlák is 3 percenként automatikusan érkezzenek a SMARTBooksba. A szolgáltatás 2020. június óta elérhető, és azóta partnereinknél és nálunk is rengeteg tapasztalat gyűlt össze a feldolgozással kapcsolatban. A hagyományos könyvelési modell helyett átalakultak a folyamatok: a szállítói számla megérkezik a NAV Online rendszerből, a vállalkozás feltölti a számlaképet pl. a SMARTBooks DokuFree ingyenes csomagjában elérhető dukumentumtárba, és a könyvelőnek egyszerűen össze kell párosítania a számlaképet a bizonylattal és könyvelnie a gazdasági eseményre. 

Itt az ideje, hogy a ismétlődő szakmai munkát is támogassuk! A SMARTBooks Business felhasználók könyvelőjének munkáját eddig is támogatta a rendszer a szállító számla automatikus kontírozásában (pl. raktárbevétből létrehozott szállító számlánál megjelennek a főkönyvi adatok).

Mostantól a könyvelőirodai folyamatok is felgyorsulnak a SMARTBooksban, mivel a belföldi szállítói számlák akár 70-98%-a is teljesen automatizáltan kontírozható. 

Hogyan? 

A NAV Online Számla rendszerből automatikusan beérkező számlákat a SMARTBooks automatikusan kontírozza a partnernél megadott gazdasági eseményre (termékre).

Hol tudod bekapcsolni az automatikus kontírozást a szállítói számlákhoz?

Azon beszállítói partnereknél, ahol a számlák mindig egy adott gazdasági eseményhez kapcsolódnak, pl. áramdíj, postaköltség, könyvelési díj, szállítási díj, stb., ott állítsd be a partneradatoknál azt a terméket (gazdasági eseményt), amire a számlái vonatkoznak. (Ahol nem szeretnél automatikus kontírozást, mert a partner többféle gazdasági eseményt is számláz, vagy számlánként eltérő a kontírozás, ott nem szükséges beállítani alapértelmezett adatot.)

Mi történik ezután?

A számlakiállítástól számított 3 percen belül a SMARTBooks automatikusan

  • fogadja és rögzíti a NAV online számla rendszeréből a számlaadatot,
  • kontírozza a számlát az alapértelmezett beállítás szerint,
  • a könyvelt vállalkozásodtól pedig SMARTBooks DokuFree ingyenes csomagjában elérhető dokumentumtárból érkezik a számlakép a rendszerbe, amit hozzárendelhetsz a bizonylathoz és egy gombnyomással könyvelheted. Ennyire egyszerű 😊

Létezik 100%-ban könyvelésre előkészített szállítói bizonylat, ahol már a számlakép is automatikusan megjelenik? 

Jó hírünk van! Igen! 

Amennyiben Ügyfelednek Számlázz.hu #profi fiókja van és a számla is a Számlázz.hu rendszerében készült, teljesen automatizáltan, számlaképpel együtt érkezik a SMARTBooksba, ráadásul automatikusan kontírozva a partnerhez kapcsolódó eseményre!

Képzeld el, mostantól ezekkel a számlákkal nincs más teendőd, csak a könyvelési gombra kattintani. (Lehet, hogy előbb lesz nálad rögzítve a számla, mint ahogy a vállalkozás levelezési fiókjában megnyitották a számlát 😉) 

Ne feledd, a SMARTBooks a Te digitális asszisztensed, 0-24 óráig automatikusan fogadja és rögzíti az adatokat. És most már a belföldi szállítói számlák automatikus kontírozásával is azon dolgozik, hogy egyre több felszabaduló időt biztosítson Neked! 

Szeretnél Te is ilyen folyamatokat bevezetni a könyvelőirodádban, de még nincs SMARTBooks fiókod? Most csak egy kattintásra vagy a megoldástól: a SMARTBooks online könyvelőprogramot kockázatok nélkül, ingyen kipróbálhatod.

Kipróbálom 30 napig ingyen!

Kapcsolódó cikkek: Mostantól a könyvelő kopogtat “Helló, hiányzik a számla”

A bejegyzést megoszthatod a Facebookon, vagy elküldheted E-mailben, de akár ki is nyomtathatod.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
E.mail
Megosztás itt: print
Nyomtatás